Dominique rent 8 km voor zichzelf en alle andere nierpatiënten

8 van Apeldoorn

Tijdens haar zwangerschap kreeg Dominique te maken met ernstig nierfalen. Toen bleek dat haar nieren nog maar voor 14% werkten, moest ze aan de dialyse. Ondanks dat haar nierziekte haar veel energie kost, staat ze sterk in het leven. Zo doet ze mee aan de 8 van Apeldoorn, waarbij ze 8 kilometer hardloopt en aandacht vraagt voor zichzelf en alle andere nierpatiënten.

Een grijze wolk

Enorm blij waren Dominique en haar vriend toen bleek dat ze in verwachting waren van hun eerste kindje. Maar die roze wolk maakte al snel plaats voor een grijze toen duidelijk werd dat Dominique’s nieren nauwelijks nog functioneerden. Met 30 weken werd hun dochter gehaald. Nadat ze beiden eindelijk het ziekenhuis mochten verlaten, was er die harde realiteit: Dominique was moeder én ernstig ziek.

De vermoeidheid door haar nierziekte is wat haar het meeste nekt. Dominique: ‘Het veranderen van je leefstijl door zoutarm te eten en je te houden aan een vochtbeperking: het is allemaal goed te doen. Het niet kunnen doen wat je wil doen, dát is lastig.’ Zo moest ze stoppen met werken en lijdt haar sociale leven onder haar nierziekte. Van een feestje moet ze 3 dagen bijkomen.

Maar Dominique gaat niet bij de pakken neer zitten. ‘Ik heb met mezelf afgesproken: ik pas mij niet aan, aan mijn ziekte. De ziekte past zich aan, aan mij.’ Haar doorzettingsvermogen kenmerkt haar en dat wil ze ook aan haar dochter overbrengen. ‘Ik wil haar de wereld laten zien. Het leven is veel meer dan thuis zitten, soepstengels eten en Bumba kijken.’

De 8 van Apeldoorn is het hardloopevenement van het jaar. De ene helft van Apeldoorn rent mee, de andere helft staat aan de zijlijn. In 2017, voordat ze haar diagnose kreeg, liep Dominique al eens de 8 van Apeldoorn. Vorig jaar was te ziek om mee te doen. Maar in 2019 is ze vastberaden om weer aan de start te verschijnen. ‘Ziek of niet ziek, donornier of niet, ik ga ‘m rennen. Al doe ik er 2 uur over.’

Doel hebben

Samen met haar vriend, moeder, zus en vrienden rent Dominique voor de Nierstichting. Zo halen zij geld op voor wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van nierziekten. Voor Dominique is het vooral belangrijk om een doel te hebben en daar voor te gaan. Sinds ze traint voor de 8 van Apeldoorn, heeft ze weer meer energie. ‘Ik hoop dat anderen zeggen: als zij het kan, dan kan ik het ook.’

Kom net als Dominique in actie voor nierpatiënten.

Begin je eigen actie