Erik fietst 2.000 kilometer voor zijn oma

Bijdragen aan een beter leven voor nierpatiënten. Met dat doel stapte Erik van Engelenhoven (24) afgelopen mei in Rome op de fiets. Hij trapte meer dan 2.000 kilometer naar zijn woonplaats Veenendaal en zamelde zo 5.450 euro in voor de Nierstichting.

Nierziekten zijn ingrijpend

‘In 2005 verloor ik mijn oma ten gevolge van een nierziekte. Daardoor weet ik hoe ingrijpend een nierziekte kan zijn. Dat was voor mij de reden om twee jaar geleden een spontane actie te houden. Ik ben toen in mijn eentje van Veenendaal naar Barcelona gefietst. Nu hoorde ik dat een kennis nierklachten heeft. Dat raakte me. Ik wilde iets doen. Daarom ben ik opnieuw op de fiets gestapt. Dit keer ben ik voor mijn ‘Kidney Journey’ naar Rome gevlogen en teruggefietst.’

Geen sporter

‘Ik sportte hiervoor vrijwel nooit en vind fietsen nou niet het allerleukste. Toch wilde ik iets speciaals doen voor het goede doel. Zo kwam ik erop om 2.000 kilometer te fietsen in 14 dagen tijd. Het was zwaar: je rijdt nog weleens verkeerd en ik had geen uitgestippeld plan. Ik moest dus elke dag ook maaltijden en een overnachting zien te regelen door contacten te leggen. Want het geld van de donaties is echt voor het goede doel. Al met al was het behoorlijk afzien. Maar mensen die de Nierstichting nodig hebben, kunnen ook niet zomaar stoppen.’

Stoer en sympathiek

‘Voor mijn eerste fietstocht had ik geen echte actie op touw gezet om geld in te zamelen. Dat heb ik deze keer serieuzer aangepakt. Met een actiepagina op het platform van de Nierstichting en een interview in de lokale krant heb ik veel mensen kunnen bereiken. Verder werk ik als barman en spreek ik veel mensen die ik over mijn avontuur kon vertellen. Dan gaat het hard met de donaties. Mijn streefbedrag was 4.500 euro, maar daar zit ik met 5.450 euro ruim boven. Wat ik vaak te horen kreeg, is dat mensen mijn actie niet zo doordacht vinden, maar wel stoer en sympathiek dat ik op deze manier iets voor anderen doe.

Kom net als Erik in actie voor nierpatiënten.

Begin je eigen actie